next up previous
Next: Paradoks więźnia, zazdrosny mąż Up: Śladami Lilavati Previous: Ile świeżych grzybów trzeba

Nieuczciwy kelner, czyli jak zbilansować wydatek w knajpie

Do baru przyszło trzech facetów, wypili sobie trochę. Zapłacili 30 złotych. Kelner zaniósł te 30 zł do szefa. Szef mówi tak: wiesz oni są stałymi klientami - zwróć im 5 zł. Kelner się wrócił, ale pomyślał sobie, że to on się użera z tymi klientami i schował 2 zł do kieszeni. Zwrócił facetom 3 złote czyli zapłacili 27 zł. Teraz dodaj 2 zł , które zabrał kelner - wychodzi 29 zł.

Oczywiście, każde dwie liczby można do siebie dodać. Pozostaje tylko pytanie: co oznacza obliczona suma. Prześledźmy, co dzieje się z pieniędzmi:
  Klienci Kelner Szef Suma
początek: 30 0 0 30
płacą: 0 30 0 30
u szefa: 0 0 30 30
zwrot: 0 5 25 30
kradzież: 3 2 25 30
W każdym momencie suma pieniędzy jest równa 30 zł. Wydatek klientów to:

stan początkowy - stan końcowy = 30 - 3 = 27.
Jeśli od tego odjąć 2 zł, które "zahaczył" kelner, to zostaje 25 zł w kasie. Suma wydatku klientów i tego, co z niego zabrał kelner nie występuje w bilansie - nie oznacza nic.


next up previous
Next: Paradoks więźnia, zazdrosny mąż Up: Śladami Lilavati Previous: Ile świeżych grzybów trzeba
Pawel Gladki 2006-01-30